Preşedintele tunisian Kais Saied intenţionează să suspende constituţia şi să modifice sistemul politic printr-un referendum, a declarat joi un consilier al acestuia, un prim indiciu clar al planurilor sale după măsuri considerate de către critici ca fiind un puci, transmite Reuters, preluat de News.ro.

La mai bine de şase săptămâni după ce Saied a preluat prerogativele de guvernare, l-a demis pe prim-ministru şi a suspendat Parlamentul pe 25 iulie, preşedintele nu a numit încă un nou guvern şi nici nu a făcut vreo declaraţie mai largă a intenţiilor sale pe termen lung.

„Acest sistem nu poate continua … schimbarea sistemului înseamnă schimbarea constituţiei printr-un referendum, poate … referendumul necesită pregătire logistică”, a spus Walid Hajjem, consilier al Saied.

El a adăugat că acesta este planul preşedintelui, care se afla în etapa finală şi este de aşteptat să fie dezvăluit în curând, dar nu a oferit informaţii detaliate referitoare la modificările pe care le are în vedere Saied.

Intervenţia lui Saied a împins Tunisia într-o criză constituţională, provocând îngrijorări cu privire la viitorul sistemului democratic pe care l-a adoptat după revoluţia din 2011, care a dus la declanşarea primăverii arabe.

/www.hotnews.ro/stiri-international-25030018-tunisia-dupa-oprit-lucrarile-parlamentului-demis-premierul-presedintele-saied-vrea-suspende-constitutia.htm

Lasă un răspuns